Strojno vezenje

Kroz svoju djelatnost Elena – kompjuterski vez pruža kompletne usluge strojnog veza na sve vrste tekstila (keper, samt, traper, frotir, pamuk, saten, vunu, svilu, kožu) i ostali tekstil. Strojni vez izvodimo na sve vrste odjevnih i neodjevnih predmeta (majice, kape, torbe, ručnike, kravate, košulje, radna odjela, polukombinezoni, kombinezoni, radne hlače i suknje, jakne, prsluci, kute, pregače, kape, tunike, šeširi).

Strojno vezenje – kompjuterski vez
U prošla vremena, zbog spore ručne izrade i skupog materijala dostupan samo najbogatijim slojevima društva, vez je danas dostupan svima i prisutan je svuda oko nas. Gotovo svako poduzeće odlučuje se za promotivni vez na kapama, majicama, torbama, ručnicima, šalovima itd. jer je, u usporedbi sa ostalim načinima reklamiranja (TV, radijske i novinske reklame), vez daleko najjeftiniji i najisplativiji način promidžbe.

Kompjuterski vez je pogodan za apliciranje na sve vrste materijala i brojne kategorije tekstilnih artikala. Upotreba vrhunskih konaca omogućava normalno održavanje vezenih artikala (otkuhavanje, stone-wash) i čest je slučaj da vezeni motiv nadživi artikl na koji je apliciran. Vez oplemenjuje i daje posebnu draž i najjednostavnijem i najobičnijem komadu kućnog inventara, poput kuhinjskih krpa i posteljine. Sam vez možemo podijeliti u 2 osnovne kategorije: Vezenje na ravnu (iskrojenu) i gotovu robu – u ovu kategoriju ubrajamo vezenje na iskrojenu robu, posteljinu, kuhinjske krpe, stolnjake, zavjese, deke, majice, jakne, kape itd. Važno je napomenuti da se kod gotovih artikala (jakne, košulje, majice i slično) vez ne može aplicirati na džepove bez da ih se zašije za podlogu, kao ni na sve dijelove gotovih rukava i nogavica (ovisno o dimenzijama motiva).

Vezenje na jakne – posebno zimske, potrebno je donijeti na uvid kako bi se odredila mjesta na koja je moguće aplicirati motiv. Vezenje na metražnu robu – pod ovu kategoriju spada izrada amblema na tkanini u metraži (role).

Vezenje na majice – jakne, prsluke i sličnu robu – zbog svojih dimenzija na ove artikle je moguće vesti gotovo sve i u svim tehnikama. Iako je kod nas uvriježeno mišljenje da se na T-shirt majice ne da vesti, to je posve neistinito. Vez na T-shirt majicama najčešće izgleda i ljepše nego na polo pique majicama zbog toga što je tkanina od kojih se rade T-shirt majice kompaktnija, gušća i glađa, pa samim time vez izgleda ljepše i čistije. Jakne i prsluci su posebno pogodni zbog materijala od kojih se proizvode, pa vez na njima izgleda najljepše. S obzirom da se majice najčešće nose na golo tijelo, sa pozadinske strane artikla koristimo posebne folije i papire koji nakon vezenja gotovo u potpunosti otpadnu, pa stoga nema grebanja i neugodnog osjećaja kod nošenja, kako je to znalo biti.

Vezenje na kape – u ovu kategoriju ubrajamo šilt kape, pamučne šešire, zimske kape, štitnike protiv sunca i slične proizvode. Ovisno o dotičnom modelu, motivi se mogu aplicirati na čelo, bokove i potiljak kape s time da motiv može biti do 36cm duljine. Kapa kao promotivan artikl je vrlo zahvalna zbog svoje cjenovne pristupačnosti, no za samo vezenje ima ograničavajuć faktor dimenzije motiva koje određuje sama forma i izvedba kape.

Vezenje na torbe – obzirom na veliku ponudu raznih modela na tržištu, torbu je potrebno donijeti na uvid kako bi se provjerilo može li se na dotični model aplicirati vez, te može li motiv biti apliciran na željeno mjesto u željenim dimenzijama. Torbe su, zbog vrsta materijala od kojih se proizvode, vrlo zahvalne za vez i na većini torbi se s dimenzijama veza može ići u vrlo minimalističke dizajne koji mogu sadržavati npr. visinu slova od samo 3 mm!

Vezenje na flis, frotir, vunu i slične materijale – obzirom na sam sastav takvih materijala da bi vez izgledao savršeno potrebno je koristiti posebne vodotopive folije. Sama se folija nakon vezenja otrgne koliko je to moguće, a ostatak se potpuno otopi bilo običnim namakanjem bilo pranjem dotičnog artikla. Radi bržeg otapanja vodotopivih folija poželjno je korisiti toplu vodu.